Страници

понеделник, 6 февруари 2012 г.

Стайни растения, които пречистват въздуха у домаВ съвременния свят ,особено в развитите страни, хората прекарват около 90% от времето си на закрито - у дома ,в офиса и други затворени пространства. Различни проучвания доказват, че въздухът в затворени помещения е до 12 пъти по-замърсен от този на открито.Известно е , че мебелите, килимите, мокетите, боите, мазилките , много от почистващите препарати , синтетичния текстил, офис оборудоването и апаратурата отделят токсични летливи вещества : хексан, хептан, октан, формалдехид, амоняк, ксилол, толуол, бензен, трихлоретилен, ацетон .В резултат на това възникват много здравословни проблеми като астма, главоболие, кашлица, мускулна отпадналост, тахикардия и др. Растенията филтрират и преобразуват тези вредни вещества.
Чести последствия от сухия въздух са липсата на концентрация и необяснимата умора.Той дразни очите и дихателните пътища, а податливостта на инфекции се покачва значително. Три до шест големи растения могат да увеличат влажността на въздуха от 25-30% до идеалните 45-50%. Когато въздухът е влажен,таква е и лигавицата на носа и гърлото , което ни пази от простуда и грип. Влажният въздух се свързва с праха, което е особено важно за хората с алергии.
 Освен това зелените растения имат доказано позитивно влияние върху психическото ни състояние.  Когато гледаме зеленината, пулсът ни се забавя и мускулите се отпускат. Присъствието на тези растения в затворени пространства може да намали стреса и симптомите на различни заболявания, както и да подобри производителността ни.
В края на 80-те, НАСА и Асоциацията на ландшафтните предприемачи в Америка изследват стайните растения, като начин за пречистване на въздуха в космическите съоръжения. В резултат на двугодишните им изследвания , както и на изследвания на учени от Грузия са открити  растенията , които  филтрират вредните органични съединения и естествено подобряват качеството на стайния въздух.
1 Алое (Aloe vera)

2 Хлорофитум (Chlorophytum comosum)
 

3 Гербер (Gerbera jamesonii)

4 Сансивиера (Sansevieria trifasciata 'Laurentii')

5 Сциндапсус (Scindapsus aures)

6 Хризантема (Chrysantheium morifolium)

7 Драцена маргината- с червени ръбове на листата (Dracaena marginata)
 

8 Фикус бенджамин (Ficus benjamina)

9 Азалия (Rhododendron simsii)

10 Английски бръшлян (Hedera helix)

11 Драцена (Dracaena deremensis 'Warneckii')

12 Аглоанема (Aglaonema crispum 'Deborah')

13 Жамедорея или Бамбукова палма (Chamaedorea sefritzii)

14 Филодендрон (Philodendron oxycardium)
 

15 Лилия, спатифилум (Spathiphyllum)
 

16 Фикус (Ficus elastica)
 

17 Филодендрон (Philodendron selloum)
 

18 Аспарагус дензифлорус (Asparagus densiflorus)


19 Хемиграфис (Hemigraphis alternatа)

20 Восъчно цвете ( Hoya carnosa)


Няма коментари:

Публикуване на коментар