Страници

сряда, 1 февруари 2012 г.

Кълнове. Покълване на семена у дома- стъпка към здравословен начин на живот

 Кълновете са изключително здравословна храна, богата на витамини, минерали . аминокиселини , ензими и други активни биологични вещества. Те биха били ценна част от менюто ни, защото съвременното хранене е бедно на живи хранителни продукти. Голяма част от храната , която консумираме е претърпяла консервационна обработка , която унищожава нейната виталност. Изключение не правят и "свежите" плодове и зеленчуци , защото много често се берат преди да са узрели, при което губят много от витамините си. Често липсва и контрола при обработка с пестициди и инсектициди. 
  Покълналите семена са били използвани от множество цивилизации в началото на техния възход, защото тази храна дава на хората изключителна жизненост, сила и здраве, което представлява огромен принос за развитието им.
Употребата на тази жива храна изчезва с упадъка на въпросните цивилизации.
Открити са описанията на техниките на покълване в писанията на Есеите, живели по времето на Христос в Израел и Египет. Има сведения за това как капитан Кук извършва своите дълги морски експедиции благодарение на покълналото зърно, предотвратило скорбута сред екипажа му.
 В съвремието ориенталската кухня отделя значително място на покълналото жито. Множество лабораторни изследвания потвърждават поуките от историята и доказват огромното значение на покълналите семена .

 Покълване на семената
      Поставяме няколко супени лъжици семена в буркан и ги заливаме с вода. По време на престоя си във водата семената поемат необходимото  количество вода. Добре е да се използва изворна вода Количеството на семената е съобразно вашите нужди и размерите на буркана.
      След престоя във вода семената набъбват и омекват. Бурканът трябва да бъде покрит с тензух, прикрепен с ластик. Водата, в която семената са били накиснати, се излива. Изплакваме ги обилно с не много студена вода. Оставяме ги да покълват. Бурканът е наклонен под 45 градуса, така че водата да се отцежда. Семената  трябва да бъдат разпределени по стените на буркана, без да се натрупват върху тензуха. При това положение водата може да се прецежда и семената да се проветряват. Покриваме буркана с памучна кърпа, защото семето трябва да се предпазва от светлината, както е в земята.
      Изплаква се средно два пъти на ден, прави се с цел да се отстранят метаболичните отпадъци и семето да се поддържа влажно.

Слънчоглед:
 Време за престой във вода- 4 часа.
Слънчогледовото семе покълва най-лесно - 1/2 до 2 дни. Може веднага да се консумира, след кратък престой във вода. Бгат е на  протеини и наситени мазнини .
 Червен фасул:
     Време за престой във вода-12-24 часа.
     Притежава слаб характерен вкус. Семената могат да се консумират след 3-5 дневно покълване,(когато кълновете достигат 1-2см височина). При поставянето на фасула в съд с вода, червените обвивки ,които плуват на повърхността, се отстраняват. Понякога между покълналите семена, има някои, които са останали твърди. Направете  подбор преди  консумацията.
 Люцерна:
     Време за престой във вода-4 часа.
     Покълва много лесно, след като сме я оставили 4-5 дни на тъмно. Кълновете й се нуждаят от ежедневна хигиенна баня след четвъртия ден от поставянето във вода- изпразваме целия буркан в съд с прясна вода и леко раздвижваме с ръка малките кълнове. С решетеста лъжица изгребваме семенните обвивки, плуващи по повърхността както и непокълналите семена, останали на дъното. Преди отново да поставим кълновете, измиваме буркана добре. Не трябва да ги натрупваме, а да ги разпределим в два буркана, ако това е наложително.
       След четвъртия ден са достигнали височина 3-4 см и ги изнасяме на светло, за да произвеждат хлорофил. След двудневен престой на светлина, те са готови за ядене.
  Жито:
      Време за престой във вода -10-12 часа.
     То може да се косумира след 2-4 дневно покълване, когато кълновете му са едва няколко    милиметра високи. Тези семена са с приятен сладък вкус, а здравословното им значение е изключително.
 Сминдух:
    Време за престой във вода-10-12 часа.
Листата на сминдуха се използват често за подправка. Кълновете упражняват пречистващо въздействие върху черния дроб. Консумира се под формата на покълнали семена, след 3-4 дневно покълване.
 Нахут:
Време за престой във вода – 12-24 часа.
Покълналият нахут се консумира след 2-4 дни, когато пониците са около 2 см високи. Изисква обилно изплакване. Нахутът е една много силна храна. За да стане по-приятен на вкус, снемете люспите му.
Зелена соя:
   Време за престой във вода-12-24 часа.
Тя има свеж вкус и е много богата на протеини и витамини. Покълналите зърна се консумират след 3-4 дни, когато дължината им е 2-4 см. При отстраняване на  зелените люспи вкусът става по-приятен. Вкусът е по-ясно изразен, когато листата са по-развити.
Леща:
Време за престой във вода- 12-24 часа.
Лещата е годна за консумация след 3-4 дневно покълване, когато достига 1-2 см височина. Има приятен вкус и е богата на протеини.

Няма коментари:

Публикуване на коментар